Spaarlamp

Een spaarlamp is een opgevouwen tl die in een normale lampfitting past. Bij een spaarlamp gaat stroom door een buis die gevuld is met kwikdamp. Als een elektron uit die stroom tegen een kwikatoom botst, kan het daarbij een ander elektron uit zijn baan stoten. Bij het terugvallen van deze aangeslagen toestand naar de grondtoestand komt energie vrij in de vorm van ultraviolette straling.
De ultraviolette straling is onzichtbaar. Aan de binnenkant van de glaswand van een spaarlamp zit daarom een laagje poeder dat verschillende fluorescenties vertoont, en daarmee de uv-straling omzet in warm wit licht.

Beschikbare fittingen
E14, E27

Dimbaar: JA/NEE
Veel spaarlampen zijn tegenwoordig dimbaar. Controleer de verpakking. Wanneer er niets vermeld staat over dimbaarheid, dan kun je er van uitgaan dat de lamp niet te dimmen is. Let op: dimbare spaarlampen werken soms niet goed bij gebruik van "touch dimmers" en dimmers met afstandbediening.

Energie verbruik
LAAG. Het rendement van de spaarlamp is 40%, dat wil zeggen bij een 100 W lamp, wordt tot 40% watt omgezet in zichtbaar licht. De rest gaat verloren in de vorm van onzichtbare warmte.